* Kavelflits april ’24

Themanummer: Houtstook

In dit themanummer zullen we vooral aandacht besteden aan houtkachels en andere verbranding op de tuin. We weten dat het bestuur een houtstookprotocol voorbereid om daar met leden verder over te praten. Een mooie gelegenheid voor de redactie dit themanummer uit te brengen.

De redactie

Langzaam maar zeker heeft het voorjaar ons gevonden te hebben. Hoe mooi is het niet te zien dat diverse struiken blad krijgen en de voorjaarsbloemen de kou trotseren en hun kopjes laten zien.

Het uilennest op de verlaten tuinen is nog steeds bewoond, maar nu blijkt dat een ander stelletje toch ook onze huidige tuinen heeft gevonden. In een conifeer op tuinnummer 34 en 35 zitten de steenuilen stil te kijken naar alles wat beweegt.

We weten natuurlijk nog niet wat het komende jaar ons brengt aan veranderingen rondom ons complex. Regelmatig worden hopen aarde verplaatst aan onze zuidkant of wordt een sloot gedempt, een brug aangelegd en lopen er mensen te meten. De plannen zijn volgens het bestuur nog steeds niet in beton gegoten, maar het wordt wel steeds duidelijker dat er rondom hoger gebouwd wordt dan het zich in eerste instantie liet aanzien. Laten we bevechten dat groen en water voldoende aandacht krijgen in de plannen. Hans den Ouden geeft ons nog wat informatie over de procedure bij de Raad van State.

De watervogels krijgen in het te bebouwen gebied helaas niet de rust om hun eieren uit te broeden hoewel ze dapper rondstappen. Dat laatste geldt helaas niet meer voor de paarden van de boer. Langzaamaan verdwijnt het boerenbedrijf uit beeld en gaan we over naar bouwactiviteiten rondom.

Veel discussie geeft het NS-station, vooral de plaats waar deze moet komen. Ook voor ons Schoffelaars van belang, want aan onze kant komt de toegang naar de wijk Pasgeld West. Een metrosysteem van de trein betekent ook vaak een stoppende trein, veel verkeer van reizigers en mogelijk onrust. Het kan heel erg levendig worden, maar ook de rust rondom verstoren. Er zijn bijeenkomsten vanuit Pro Rail waar eenieder informatie krijgt en in kan spreken.

Onze buurvereniging Lommerijck in het Elsenburgerbos heeft helaas een flinke tegenslag nu blijkt dat de gronden toch voor een deel vervuild zijn. Op de uitlopers van de afvalberg zijn tuintjes gemaakt, maar niet eens zo diep onder sommige tuinen vond men (vervuild) afval. Hoe prachtig de natuur in het Elsenburgerbos zich ook heeft ontwikkeld, we moeten niet vergeten dat het geheel toch echt groeit op een vuilnisbelt.
De activiteitencommissie gaat dit jaar meer samenwerken met de groep mensen die op Lommerijck diverse dingen organiseert. Het is nooit verkeerd om meer met elkaar samen te werken als de gelegenheid zich voordoet.

HOOGBOUW RONDOM DE SCHOFFEL?

Tijdens de laatste ALV sprak onze voorzitter over de laatste “hobbels” betreffende De Schoffel en de nieuwbouwplannen van de Gemeente Rijswijk. De Hekgroep – die vooral bezig is met de parkeerplaats, sloten etc. rondom – had niets nieuws mede te delen.
Maar naar aanleiding van de vragen rond de procedure bij de Raad van State geeft Hans den Ouden nog enige nadere uitleg.

‘Verleden jaar hebben we gevierd dat De Schoffel 50 jaar bestond.
Tot 2007 was er niets aan de hand, maar toen kwam de Gemeente Rijswijk met de mededeling dat de Wet voorkeursrecht gemeente op ons gebied was gevestigd. Een nieuw bestemmingsplan werd gemaakt en De Schoffel moest weg voor woningbouw.

Hierna hebben we vele bezwaren ingediend en hebben we héél veel gemeenteraadsvergaderingen bezocht om onze stem te laten horen en om te protesteren. Zelfs een herzieningsverzoek betreffende de groencompensatie bij de Raad van State hielp niet.

Maar het kwam uiteindelijk toch nog goed omdat deze Groencompensatie, geregeld in het Bestemmingsplan Sion ’t Haantje, niet door het toenmalige Stadsgewest Haaglanden werd geaccepteerd.
De toenmalige Wethouder Ronald Van der Meij gooide het over een andere boeg en wilde met ons gaan onderhandelen om De Schoffel gedeeltelijk in te passen, met andere woorden we mochten in verkleinde vorm blijven.

Het resultaat van de onderhandelingen was dat in 2018 De Schoffel gedeeltelijk zou worden terug bestemd als Volkstuin. Dus we mochten blijven op onze plek. Wel moesten grond aan de gemeente verkopen.
We gingen qua oppervlakte terug van 4,2 naar 2,9 hectaren.

Het terug bestemmen – ook wel inpassen genoemd – liet lang op zich wachten.
Op 20 juli 2022 kwam het Voorontwerp Bestemmingsplan Pasgeld-West.
De Schoffel zou met dit bestemmingsplan worden ingepast als “Recreatie – Volkstuin”.

Maar bij bestudering van dit Bestemmingsplan bleek dat de gemeente waarschijnlijk vrij hoge gebouwen om De Schoffel wilde gaan bouwen.

Wij hebben toen als eigenaren van De Schoffel een Inspraakreactie ingediend om de gemeente te vragen om geen of weinig hoogbouw rondom te gaan bouwen.Begin 2023 kwam het Ontwerp Bestemmingsplan Pasgeld-West.
De regels van dit bestemmingsplan werden voor wat De Schoffel betreft een beetje gewijzigd.

Rondom De Schoffel geldt nu een “specifieke bouwaanduiding” namelijk:
1. maximaal 40% van het oppervlak mag worden bebouwd;
2. maximaal 20% van het oppervlak mag worden bebouwd met een bouwhoogte van meer dan 15 m.

Echter tijdens een informatieavond betreffende het Bestemmingsplan Pasgeld-West liet de gemeente ons een aantal tekeningen zien. Daarin waren een groot aantal gebouwen rondom De Schoffel ingetekend, sommigen misschien wel 9 etages hoog!

Op 11 april 2023 zond het bestuur in samenspraak met Evert Veldman en Hans den Ouden een Zienswijze op het Bestemmingsplan
Pasgeld-West naar de gemeente Rijswijk. Wij maakten bezwaar tegen hoogbouw rondom De Schoffel en vroegen om aanpassing van de bouwregels rondom De Schoffel. Ook vroegen wij om het geplande geluidsscherm langs de spoorlijn te verlengen langs het gehele Schoffelterrein. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor het waterprobleem rondom en óp ons terrein.

Tot onze grote verbazing stelde de gemeenteraad het Bestemmingsplan Pasgeld-West op 21 september 2023 vast zonder onze zienswijze te behandelen.

Toen wij hierop bezwaar maakten gaf de gemeente (RijswijkBuiten) toe dat ze een fout hadden gemaakt met betrekking tot onze zienswijze en er vond op 30 oktober 2023 een overleg plaats met een vertegenwoordiging van ons bestuur en de directeur programmabureau RijswijkBuiten. Daarbij waren ook Evert Veldman en Hans den Ouden aanwezig.

Naar aanleiding van dit overigens prettige overleg besloten we in beroep te gaan bij de Raad van State. Ten eerste omdat onze zienswijze niet betrokken was tijdens de besluitvorming van de gemeenteraad op 21 september 2023.
Daarnaast zijn wij van mening dat de gemeente ons tijdens de onderhandelingen in 2018 altijd heeft voorgehouden dat er laagbouw rondom De Schoffel zou komen. Ze gaven ons indertijd een tekening waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat er in de toekomst laagbouw rondom De Schoffel zou komen en geen hoogbouw.

De zittingsdatum van de Raad van State is nu nog niet bekend’.

Dit vind je misschien ook leuk...