* Kavelflits juli ’24
door admin · Gepubliceerd · Geüpdatet
Zomerfeest De Schoffel 2024
Volop zomer en de KavelFlits liet maar op zich wachten.
Het aantal redactieleden is door de jaren heen flink geslonken en waar de spoeling dun is…
Bij deze dus een oproep: Vind jij het leuk af en toe wat te schrijven en mee te denken over de KavelFlits en andere manieren van publiciteit? Meld je dan bij theo@lidolovink.nl Je bent meer dan welkom
In deze KavelFlits gaan we in op de plannen van NS om een treinstation aan te leggen in RijswijkBuiten. Dan is het belangrijk te weten welke plannen er nu precies zijn voor Pasgeld- West en Oost.
Ook hebben we eens gekeken bij het sportpark van onze buren. Daar is al veel veranderd en er komt meer.
Enkele leden maken zich zorgen over de tendens dat De Schoffel meer gaat lijken op huizentuintjes dan op een groen Volkstuinencomplex. We hebben status als groengebied. Maken we dat waar? En in hoeverre kan De Schoffel extra groen in huis halen via de transitie (sloten, parkeerplaats etc.)?
Op De Schoffel zijn een aantal leden begonnen met een vogeltelling. Hans den Ouden geeft uitleg.
Dan heeft de werkgroep Workshops plannen voor het najaar, wij zijn nieuwsgierig.
Als laatste vroegen we de geschillencommissie of er al vragen binnenkomen? ‘O zeker wel’, was het antwoord. De secretaris aan het woord.
De redactie
Pasgeld
De plannen voor West kennen we nu redelijk (nog los van wat er uiteindelijk komt), maar voor Pasgeld Oost heeft projectontwikkelaar Synchroon een plan om ongeveer 110 lichtgewicht houten woningen te bouwen. Enkele partijen in de gemeenteraad hadden liever gezien dat er niet gebouwd werd, maar de kosten zouden té hoog oplopen om projectontwikkelaars nu uit te kopen. Daarbij moet de gemeente de komende jaren flink bezuinigen en dan gaat bouwen voor groen helaas.
Het blijft verwonderlijk dat er zo dicht bij TNO gebouwd mag worden, maar de geur- en explosie-eisen zijn ingetrokken en nu kan alles doorgang vinden. Maar een paar jaar geleden veranderden de activiteiten van TNO en konden de restricties worden opgeheven. Tweeënhalf jaar geleden namen de partijen die toen in de gemeenteraad zaten het raadsvoorstel ‘Hoofdplanstructuur Pasgeld’ aan. Een meerderheid stemde voor. GroenLinks en PvdA stemden tegen, omdat ze moeite hadden met de nadruk op groei in het gebied. Ook dat er vooral aandacht was voor de financiële opbrengsten en niet zozeer voor de kwaliteit van het gebied stoorden hen.
Op basis van het aangenomen raadsvoorstel is de projectontwikkelaar aan het werk gegaan. Er ligt nu een plan voor 110 lichtgewicht houten woningen in Pasgeld Oost.
Pasgeld Oost vraagt – meer nog dan West – om een goede groenstructuur zodat dieren en planten makkelijker bewegen tussen het Elsenburgerbos, het Slagenlandschap en de wijk kunnen migreren. Er wordt in de planning wel rekening gehouden met het behouden en aanplanten van inheemse bomen- en plantensoorten die passen bij het gebied. Vogels en andere dieren krijgen in de voorlopige plannen ook voldoende voedsel- en schuilmogelijkheden zegt men. Maar hoe dan ook, de mens is meer en meer aanwezig in het groen!
Gelukkig lijkt er in de gemeenteraad een meerderheid te ontstaan die vindt dat het na de bouwprojecten in Pasgeld West en Oost wel een keer klaar mag zijn met woningbouw in groene gebieden.
Net als bij het sportpark Elsenburg wordt ook in de Pasgeldgebieden archeologisch onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er in de eerste eeuw na Christus al bewoning plaatsvond. In de zogenaamde cultuurlaag in de klei heeft men aardewerk, potten en sieraden gevonden. Wanneer men in Oost begint met bouwen is nog niet bekend, de gronden achter De Schoffel zijn bouwrijp en daar zal nu snel gebouwd kunnen worden. Hoogstwaarschijnlijk zal men na de zomer onze oude Schoffelgronden kaal maken om ook deze op te hogen voor inklinking.
Net als bij het sportpark Elsenburg wordt ook in de Pasgeldgebieden archeologisch onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er in de eerste eeuw na Christus al bewoning plaatsvond. In de zogenaamde cultuurlaag in de klei heeft men aardewerk, potten en sieraden gevonden. Wanneer men in Oost begint met bouwen is nog niet bekend, de gronden achter De Schoffel zijn bouwrijp en daar zal nu snel gebouwd kunnen worden. Hoogstwaarschijnlijk zal men na de zomer onze oude Schoffelgronden kaal maken om ook deze op te hogen voor inklinking
Tiny Forest in Parkrijk
Aan de overkant van het spoor wordt het steeds voller met huizen. De wijken zijn in eerste instantie vaak kaal en weinig aantrekkelijk voor kinderen en vogels. Maar… de wijk Parkrijk heeft er sinds eind vorig jaar een echt Klein Bos bij. Okay, we noemen het een Tiny Forest. In de praktijk een parkje van ongeveer 200 vierkante meter waar boompjes, struiken en planten geplaatst zijn door ouders en kinderen uit de wijk die het een en ander ook gaan onderhouden.
zie voor meer informatie ook www.ivn.nl/tinyforest
De gemeente, IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) en de Montessorischool Parkrijk sloegen de handen ineen om dit project van de grond te tillen. Ook Hoogheemraadschap Delfland en Wonen à la carte droegen financieel bij.
De idee is dat het een plek is voor bijen, vogels, vlinders, maar ook kleine zoogdieren. Natuurlijk ook voor de mensen in de wijk. Vanuit de Montessorischool krijgen kinderen natuurlessen. Overigens, ook andere scholen krijgen natuurlessen, maar dan in de natuurhut in het Wilhelminapark. Het leuke is dat kinderen en buurtbewoners zo leren wat er in de natuur gebeurt. Het is natuurlijk ook een plek om samen te zijn voor ouders, kinderen en andere bewoners. Niet op de laatste plaats zorgt het voor een schone en gezondere leefomgeving.
De Sportparken aan de Lange kleiweg
Op Sportpark Elsenburg wordt een duurzame Multi Functionele Accommodatie (MFA) gebouwd. Deze bestaat onder andere uit de verenigingsaccommodaties van hockeyclub RHC, Fietscross vereniging FCCR en Rijwielvereniging De Spartaan. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt programma’s te maken voor alle doelgroepen (kind, tiener, volwassenen en senioren).
Naast de sportclubs komt op het hernieuwde sportpark een multifunctionele accommodatie (MFA) met daarin functies voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, fysio- en podotherapie en kleinschalige horeca. De multifunctionele accommodatie komt in het midden van het sportpark. De twee gebouwen bestaan uit twee bouwlagen en zijn in totaal maximaal 3.000 m² groot.
Sportpark Elsenburg bood altijd al onderdak aan de Rijswijkse Hockey Club (RHC) en de daarnaast gelegen Rijswijkse Wielervereniging De Spartaan. Deze twee verenigingen hebben samenwerking gezocht met Fietscrossclub Rijswijk om te kijken of ook zij zich konden huisvesten op het sportpark. Inmiddels is de BMX-baan van deze fietscrossclub voor 95% gereed en wordt de baan al flink gebruikt. Uiteindelijk is met instemming van de drie verenigingen tot een ontwerp gekomen voor een multisport sportpark waar drie Olympische sporten (hockey, mountainbike, en fietscross) en een niet-olympische sport (veldrijden) beoefend kunnen worden.
Nog niet alle plannen zijn al helemaal goedgekeurd begrepen we. Zo moet rond gemaakt worden dat ook werkelijk alle functies van de geplande multifunctionele accommodatie in het bestemmingsplan passen en ook de overkapping ten behoeve van de startheuvel (vlak bij de boerderij) en de parc fermé (afgesloten parkeerplaats) bleken niet te passen in het geldende bestemmingsplan. Een nieuw bestemmingsplan is opgesteld. Rekening moet gehouden worden met een hoofdgasleiding en een hoogspanningsleiding. Daarop kan namelijk niet gebouwd worden. Mogelijk worden er twee kleine in plaats van één grote Multifunctionele Accommodatie gebouwd.
Binnen het gehele plan is rekening gehouden met de (her) aanplanting van bomen en struiken. Ook zijn delen van het terrein met speciale inheemse bloemenmengsels ingezaaid en worden deze op een ecologische manier beheerd. Voor Fauna en Flora van groot belang.
Op het sportpark worden twee velden omgebouwd van semi-water naar volwater velden. De andere twee velden worden volwater velden waarbij onder een van die velden een waterberging is aangelegd.
Deze waterberging in Rijswijk staat in vrije verbinding met de vier al aanwezige betonnen waterkelders. Om het systeem onder vrij verval te realiseren, zijn deze vier waterkelders ca. een meter dieper in de grond gebracht. Zo ontstaat een communicerend vat tussen de betonkelders en de waterbuffer onder het veld.
Behalve onder de velden zelf, zijn er nog meer mogelijkheden om water op te slaan voor beregening. Een doelstelling voor de fase twee van dit project is het aanleggen van een waterberging onder de nog te realiseren parkeerplaats.
Ook al gaat men het aantal parkeerplaatsen uitbreiden, de Lange Kleiweg zal regelmatig vol staan met geparkeerde auto’s. Iets wat we nu al regelmatig zien gebeuren.
zie rechts de betonnen waterkelders
Vogeltelling
Hans den Ouden las een artikel in De Wulp van februari 2024 waarin stond dat men Tellers op volkstuinencomplexen vroegen. Hij heeft toen contact opgenomen met Tom Loorij die vogeltellingen op Volkstuincomplexen coördineert.
Tom had nog nooit van De Schoffel gehoord. Dát op zich is toch ook bijzonder. Zijn we dan toch te weinig zichtbaar op internet en via andere kanalen? Maar goed, Hans vertelde hem over de huidige situatie op De Schoffel en van de nieuwbouwplannen rondom. Een situatie waarbij we op dit moment nog een gebied hebben met veel vogels en dieren, maar door de nieuwbouw rondom kan dat in de toekomst maar zo desastreus gaan veranderen. Hij vroeg ook of men – om te kunnen gaan tellen – een speciale cursus moest volgen om vogels leren herkennen? Dat laatste bleek niet nodig gelukkig.
Hans heeft enkele leden benaderd om mee te doen aan een vogeltelling en hen gevraagd te noteren welke vogels er zoal te zien en te horen zijn. Hans Steman, Jolande Sluyter en Theo Bril gingen tellen. Er is niet speciaal op een bepaalde dag en tijd geteld.
Om te beginnen zag men twee stelletjes Ransuilen die in een grote coniferenbomen op de tuin en op het oude terrein van De Schoffel een plekje hadden gevonden. Duidelijk aanwezig omdat er braakballen lagen onder deze bomen.
Daarnaast werden veel Eksters, Kauwen, Halsbandparkieten, Holenduiven, Koolmezen waargenomen. Soms een Fitis of een Tjiftjaf (verschil moeilijk te zien), een Roodborst, een Winterkoninkje, een Merel, een Lijster, een Staartmees en de Bonte specht. Ook werd op 20 maart een Rouwkwikstaart gezien.
In de sloten rondom De Schoffel werden Waterhoenen, Meerkoeten en Wilde eenden gezien. Ook waren er veel jonkies van deze watervogels die dan wel weer vaak eten waren voor Reigers. Naast de vogels zag men in de sloten vissen, waarvan vooral de Karpers duidelijk aanwezig waren als ze kuit schoten. Daarop kwamen dan weer Lepelaars af.
Rondom de terreinen en op de oprit werden veel Canadese ganzen, Nijlganzen en Grauwe ganzen gesignaleerd. In de weilanden rondom zaten Kieviten, Fazanten, Reigers en Ooievaars. In de Kaardenbollen zag men Puttertjes en in het riet van de sloten hoorde men de Rietzangers die zich overigens maar moeilijk laten zien. De Koekoek liet zich horen vanuit het Wilhelminapark en Sperwers cirkelden boven De Schoffel waar ook
een Torenvalk stond te ‘bidden’.
Er komt een nieuw NS-station dicht bij De Schoffel, maar hoe dichtbij?
Diverse gesprekken hebben al plaatsgevonden over de metropoolregio en er zijn twee mogelijkheden gepresenteerd door Pro-Rail (De Oude Lijn) om ook RijswijkBuiten van een treinstation te voorzien.
In het ene voorstel komt het station bijna direct tegenover De Schoffel op de rand van de wijk Parkrijk
Het tweede plan laat het station opschuiven naar Delft en dan komt het station tussen het viaduct op de Laan van ’t Haantje en de voormalige spoorovergang op het Haantje.
Bij het bespreken in april jongstleden bleek dat we in de toekomst (we hebben het dan over 2040) een systeem gaan krijgen waar de trein veel meer als een metro functioneert met misschien wel 6 stops per uur. We hebben het dan over CitySprinters, maar het blijven treintoestellen. Meer stops betekent ook dat mensen minder tijd hebben om in- en uit te stappen.
Een station zal naar twee kanten toe bereikbaar moeten zijn. Nu is er al een plan om nóg een doorgang extra te maken onder het spoor door. Dat kán een fietstunnel worden, maar ook een viaduct zoals nu bij op de Laan van ’t Haantje (Bij de Lidl).
Niet alleen Rijswijk krijgt een extra station, ook Schiedam (Kethel), Rotterdam (Van Nelle) en Dordrecht (Leerpark) worden voorzien van stations. Al met al een heel plan wat verder uitgewerkt wordt met betreffende regiobestuurders- en inwoners en met Provincies en het Rijk. Soms zullen woonplannen aangepast worden aan de nieuwe voorzieningen, maar dat kan ook andersom zo zijn. Onderdeel van het plan zijn ook geluidsschermen. Voor ons en de wijk rondom ons ook van belang. Dat kan best met groene geluidswallen wat ons betreft.
Groen, kan groener?
Tijdens een werkbeurt kwam het gesprek op de inrichting van de tuinen – en ook de gebieden rondom – op De Schoffel. Op de paden hoort men steeds meer dat hoge bomen niet meer zouden moeten in ons park en de inrichting van sommige tuinen lijkt toch wel erg veel op een stadstuin met steeds meer steen en niet altijd een weloverwogen plan qua groen.
De zorg werd uitgesproken dat we de reden van het mogen blijven niet waarmaken als we geen meerwaarde hebben voor de natuur. Niet vergeten moet worden dat De Schoffel een prachtige springplank is tussen Wilhelminapark en het Elsenburger Bos. Aanwezigen gingen al snel brainstormen over het behouden van nuttig groen op de tuinen.
Daarbij lijkt het nuttig te onderzoeken of de plannen rondom (sloten, slootkanten en parkeerplaats) voldoende bomen, struiken, walkanten, mini-bossen en groene hagen bevatten. Het lijkt het groepje sowieso goed om een geluidswal langs het spoor en bij de parkeerplaats te maken die ook nog iets voor de natuur (vogels, kleine zoogdieren) doet. Misschien kan de gemeente bewogen worden om een Tiny Forest te maken op de plek waar nu de Reuze Berenklauw staat. Geeft echt een meerwaarde en kan ook door de toekomstige wijk gebruikt worden.
Maar hoe praat je mee? Hoe laat je commissies, bestuur en leden weten waar jij je zorgen over maakt?
Spontaan werd ter plekke een groepje opgericht met de naam ‘Hart voor Groen’. Geen politieke beweging hoor, maar mensen die een vinger aan de pols willen houden en ideeën willen spuien over meer en beter groen op en rondom onze tuinen. De idee is in gesprek te gaan met werkgroepen (Hek-groep), bestuur en anderen die bezig zijn met plannen voor de toekomst. Mogelijk ook met mensen die voor de gemeente Rijswijk het groen plannen, bijhouden en stimuleren (Groenplan van de gemeente Rijswijk). Zin om mee te doen? Loop eens aan bij Marijke Smit (tuin 80), Sandra de Bruijn (tuin 54) of Theo Bril (tuin 36/52)
De geschillencommissie (door Brenda Fidder)
Wat de leden van de geschillencommissie motiveert is vooral het verbeteren van de sfeer op de tuin. We luisteren naar de verhalen en de frustraties van beide partijen en nemen iedereen uiterst serieus. We steken er behoorlijk veel tijd in om de problemen en mogelijke oplossingen duidelijk in kaart te brengen. Het liefst brengen we beide partijen zo snel mogelijk met elkaar in gesprek onder leiding van enkele van onze leden. Als dat niet mogelijk is dan proberen we te bemiddelen om toch tot een gezamenlijke oplossing te komen. Onze bevindingen tot nu toe zijn dat eigenlijk alle geschillen zijn ontstaan vanuit een gebrek aan onderlinge communicatie en afstemming.
Sinds de geschillencommissie in maart 2023 is gestart met haar werkzaamheden, weten vele tuinleden de commissie te vinden. Eerst was het vooral met een veelvoud aan vragen over reglementen en dergelijke. Nadat in maart 2024 de leden officieel zijn benoemd, is het druk geworden met geschillen. De geschillencommissie heeft nu de vierde casus in behandeling.
Graag zullen we in de eerstvolgende KavelFlits terugkomen op onze bevindingen tot nu toe en eventuele aanbevelingen aan bestuur en leden. De geschillencommissie houdt tot en met september nog spreekuur op de laatste zondag van de maand tussen 12.00 en 14.00 uur in het verenigingsgebouw. Daarna komen de spreekuren te vervallen omdat we gemerkt hebben dat de meeste leden ons ook wel weten te vinden op de tuin of via secretaris Brenda Fidder, 06-55192905. Ook via de email zijn we nu goed bereikbaar:
geschillen@de-schoffel.nl
Leden van de Geschillencommissie zijn: Kees van Wijk (voorzitter), kavel 93, Brenda Fidder (secretaris), kavel 6/7, Theo Bril, kavel 36/52, Mascha Pupping, kavel 62, Jaap Deelstra, kavel 44.
De reuzenberenklauw
Best een mooie naam toch? En als je de gedroogde bloemschermen in een vaas zet ziet het er allemaal prachtig uit. Maar de plant woekert en laat zich moeilijk temmen. De wortels groeien door, maar meer nog is het een probleem dat de vele zaadjes zich over een groot gebied verspreiden. Oorspronkelijk komt de plant uit de Kaukasus, maar ze heeft zich in Nederland overal gevestigd en woekert meer en meer. De plant is giftig en zorgt voor flinke brandwonden bij pluk. Voor mens en dier gevaarlijk om mee in aanraking te komen, ook al kunnen schapen de bladen wél verdragen.
Foto is nog gemaakt door Wim Mecksenaar
In de uitlopers van het Elsenburgerbos aan de Lange Kleiweg zie je op de helling vaak schapen grazen die deze plant als heerlijkheid ervaren en er korte metten mee maken. Wél moeten ze dan meerdere keren per jaar grazen, want eenmaal kort gewiekt gaat de plant gewoon weer uitlopen.
In de verlaten weilanden ten westen van ons complex groeit de Berenklauw als een gek. Sinds er geen schapen meer grazen heeft deze plant alle ruimte opgeëist en verspreid steeds meer haar zaad ook over onze tuinen.
En dan is daar hulp! De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging is een vereniging die zich bezighoudt met natuurlijke historie. De doelstelling van deze vereniging is het bevorderen van natuurbeleving, De afdeling Delfland organiseert werkdagen om de berenklauw in het Pasgeldgebied uit te steken en daarmee zoveel mogelijk uit te roeien. In de maand juli zijn vier vrijwilligers zeer actief aan de gang gegaan om de plant te beteugelen. Wortels worden uitgestoken nadat de zaadschermen apart zijn geplukt.
Hierbij enkele foto’s van die activiteiten. Hartelijk dank mensen!